پدرها و مادرها ؛مراقب باشید ،دیو آشنا در کمین است

هرساله میلیون­ها نفر به علت ابتلا به بیماری­های ناشی از مصرف سیگار می­میرند، و از هر دو نفری که در طول عمر سیگار مصرف کرده­اند، یک نفر به علت این عادت خواهد مرد. نصف این مرگ­ها در میانسالی رخ می­دهد.

حداقل 43 نوع ماده شیمیایی موجود در دود سیگار شناخته شده است که سبب سرطان ریه، گلو، دهان، مثانه و کلیه می­شود.

برای پیشگیری از مرگ فرزندانمان باید کاری کرد:

8 درصد از بزرگسالان سیگاری، کشیدن سیگار را قبل از 18سالگی آغاز کردند و یک سوم از آنها کشیدن اولین سیگار را قبل از 9 سالگی تجربه کرده­اند.

سیگار کشیدن یک عادت اعتیادآور است که سبب شیوع طیف وسیعی از بیماریها از جمله سرطان، بیماری­های قلبی و آسم می­باشد.

اولین اقدامی که می­توان برای محافظت از انواع بیماری­های ناشی از استعمال سیگار انجام داد، این است که هرگز سیکار نکشیم.

بهرحال، بچه­ هایی که به نوجوانی قدم می­گذارند، تجربه کردن را بسیار دوست دارند و در مواجهه با فشارها آسیب­ پذیرند. اگر فرزندتان سیگاری بشود یا نشود نهایتاً این تصمیم خودش است .این امکان همیشه برای والدین وجود ندارد که از سیگاری شدن فرزندانشان جلوگیری کنند، اما استفاده از راهکارهای مختلف می­تواند در کاهش احتمال سیگاری شدن بچه­ هایی که تمایل به کشیدن سیگار دارند، موثر باشد.

موضوع «بچه­ ها و سیگار کشیدن» بطور آماری در استرالیا مورد بررسی قرار گرفته است و نتیجة آن:

- متوسط تعداد بچه­ هایی که عمرشان به 3 سال می­رسند، در فامیل خود با سیگار آشنا شده­ اند و از نزدیک سیگار کشیدن فردی را دیده­ اند.

- اگر بچه­ ای در جمع دیگر دانش ­آموزان در انزوا قرار گیرد، به سیگار رومی­آورد.

- در دبستان پسرانه، بیش از دبستان دخترانه بچه­ ها به سیگار کشیدن علاقه نشان می­دهند.

- در میان بچه­ های 15 ساله، دختران (24 درصد) کمی بیشتر از پسرها (21 درصد) به کشیدن سیگار تمایل نشان می­دهند.

- زمانی که پسرها به دبیرستان می­روند، بین یک چهارم تا نصف پسرها به استعمال سیگار تمایل نشان می­دهند.

- زمانی که دخترها به دبیرستان می­روند، بین یک ششم تا یک سوم دخترها علاقه به کشیدن سیگار از خود نشان می­دهند.

- حدود 65 درصد از 16 ساله ­ها سیگار می­کشند.

- حدود 269 هزار پسر و دختر در مدارس، بین سالهای 12 تا 17 سالگی سیگاری هستند. اگر همه آنها به کشیدن سیگار ادامه دهند، بطور تقریبی حدود 134 هزار نفر دچار مرگ زودرس خواهند شد.

حالا یک سوال مطرح می­شود: چرا بچه­ ها سیگار می­کشند؟

از جمله دلایل تمایل آنها به کشیدن سیگار شامل:

- تحت فشار قرار گرفتن و میل به همرنگ شدن با دوستانشان

- اصرار در اثبات بزرگ شدن

- میل به ظاهر شدن بین دیگران بصورت سطح بالا و رشد یافته

- حس کنجکاوی

- تاکید برآزادی

نقش یک مدل خوب را بازی کنید

اگر مایل نیستید که فرزندتان سیگار بکشد، این خیلی مهم است که خودتان مظهر یک مثال خوب از یک فرد غیرسیگاری باشید. تحقیقات نشان می­دهد بچه ­هایی که الگوی ابتدایی آنها یعنی والدین سیگاری نباشند، تمایل آنها به کشیدن سیگار کمتر است.

اگر شما در ترک سیگار مشکل دارید و هنوز سیگاری هستید، تجربیات خود را با آنها بازگوکنید، از اینکه در دام سیگار گرفتارید و چطور احساس ضعف روحی می­کنید. در حالی که نمی­خواهید چنین باشید، یا چقدر برای پولهای زیادی که صرف خرید سیگار می­کنید، حسرت می­خورید.

بگذارید آنها از اشتباه شما یک درس با ارزش بگیرند. از آنها بخواهید که شما را در ترک سیگار یاری کنند. اگر فرزندتان شاهد سختی­های شما در ترک سیگار باشد ممکن است هرگز به طرف سیگار نرود.

در مقابل سیگار بایستید

در اجرای پیام­های ضد سیگار بکوشید:

- به هیچکس اجازه ندهید که در خانه شما سیگار بکشد.

- فرزندتان را هرگز برای خرید سیگار نفرستید.

- همه اعضاء خانواده را در انجام حرکات فیزیکی و ورزشی ترغیب کنید.

- زمانی که فرزندتان سیگار کشیدن دیگران را می­بیند. درباره موضوع و معضلات سیگار با او به بحث بنشینید.

فرزندتان را تعلیم دهید

سعی کنید برای فرزندتان تشریح کنید که مضرات سیگار ممکن است خیلی زود بروز نکند و عوارض و بیماری­های ناشی از استعمال سیگار در طولانی مدت و در بین سالهای 20 تا 30 سالگی، بطور غیرقابل تصوری ظاهر خواهد شد.

احتمـــالات بروز خطر را بازگو کنید و روی زیان­های زودرسی که بر سلامت و شخصیت آنها وارد می­شود، تاکید نمائید. مانند:

- پایین آمدن شخصیت مناسب و درخور

- بوی نامطبوع دهان

- زرد شدن و رنگ گرفتن دندان ها و انگشتان

- پایین آمدن جذبه در مقابل افراد هم شان و صاحب منصب و ترد شدن آنها

- اتلاف پولی که می­توان صرف خرید لباس، کتاب ‌و یا دیگر کالاهای ضروری و یا با ارزش شود .

اگر فرزندتان سیگار می­کشد چه باید بکنید؟

اگر فرزندتان را در حال کشیدن سیگار دیدید و یا حتی اگر به او ظنین شده ­اید، سعی کنید نسبت به او با عصبانیت برخورد نکنید و در عوض با لحنی که دو آدم بالغ با یکدیگر صحبت می­کنند و توام با دلیل و منطق وارد گفتگو شوید. اگر پیش از گفتگو با وی با یک مشاور مشورت نمایید به مراتب بهتر است تا اینکه بدون زمینه سازی با فرزند خود صحبت نموده و یا از بین بردن اعتماد متقابل باعث بدتر شدن وضعیت شوید.

نباید با توسل به زور، فرزندتان را وادار کنید تا با دوستان سیگاری خود قطع رابطه کند.

باید سعی کنید عدم تائید خود را درباره سیگار به صراحت بیان کنید و در کنار آن به فرزندتان اجازه ­دهید دیگر رفتارهای دوستانش را مانند سبک لباس پوشیدن آنها الگوبرداری کند. با پیشنهادهای مکرر، به فرزندتان کمک کنید تا درخصوص ارزشهای مورد تائید اکثریت مردم تحقیق کند و از این فرصت برای تشویق او به تفکر و عملکرد "مستقلا نه بگویید " استفاده کنید.