اخبار

طالبی، معجونی از ویتامین‌ها

طالبی یکی از پرطرفدارترین میوه‌های فصل تابستان حتی در آن سوی دنیاست و به خاطر عطر و طعم دلپذیرش بسیار محبوب است. نام انگلیسی آنCantaloupe است که از نام یک دهکده در ایتالیا به نامCantalup گرفته شده که در این محل طالبی برای اول بار در سال ۱۷۰۰ میلادی کاشت شده است.

به گزارش قدس آنلاین به نقل از ایسنا، طالبی متعلق به خانواده خیار و کدو است. گرمک و طالبی، شبیه خربزه هستند و از جهت غذا و پزشکی شباهت زیادی به خربزه دارند با این تفاوت که پیش از خربزه می رسند و لطیف تر هستند و هضم آنها آسان تر است. طالبی و گرمک از میوه‌های پرآب فصل تابستان است. طالبی شیرین و خوشبوتر از گرمک است. قسمت‌های مورد استفاده طالبی و گرمک عبارتند از میوه و تخم میوه.

فواید تغذیه‌ای طالبی

طالبی یکی از بهترین منابع ویتامین A است و مملو از بتاکاروتن است که در بدن تبدیل به ویتامینA می‌شود. در یک فنجان آب طالبی فقط ۵۶ کالری انرژی وجود دارد ولی ۱۲۹ درصد نیاز روزانه ما به ویتامینA را تامین می‌کند که تاثیر آن در بهبود بینایی و پوست بدن بر همه واضح است.

طالبی یکی از غنی‌ترین میوه‌های حاوی ویتامینC است. طالبی علاوه بر ویتامین‌هایA وC حاوی مواد مغذی مفید دیگری مثل پتاسیم، فولات، فیبر، منیزیم، ید و ویتامین هایB6،B3،B5 وB1 است.

همان طور که ویتامین A آنتی‌اکسیدان محلول در چربی است، ویتامینC آنتی‌اکسیدان محلول در آب است و مصرف این میوه به دلیل دارا بودن مقدار زیادی از این دو ویتامین، ابتلا به بسیاری از بیماری‌های مزمن مثل بیماری‌های قلبی، سکته و سرطان را کاهش می‌دهد. وجود مجموعه‌ای از ویتامین‌های گروهB در این میوه آن را به یک ماده بسیار خوب برای سوخت و ساز انرژی در بدن تبدیل کرده است. از این رو میوه‌ای بسیار مفید برای افزایش وزن کودکان و نوجوانان و افراد لاغر است.

خواص درمانی طالبی و گرمک

طالبی میوه‌ای اشتها آور بوده، ادرارآور، نرم کننده(ملیّن) و موجب طراوت و شادابی پوست بدن است. هم‌چنین خوردن طالبی، بعد از غذا برای درمان کم خونی مفید است. مصرف طالبی برای کسانی که سل ریوی دارند، یا مبتلا به یبوست و بواسیر هستند، مفید است.

گرمک نیز سرشار از ویتامین‌های A وC و سلولز است. این میوه ملّین است، مخصوصاً برای کسانی که از یبوست می‌نالند، مفید است.

گرمک و طالبی، تشنگی را در تابستان تسکین می‌دهند. گوشت طالبی برای تسکین سوختگی‌های سطحی یا درمان ورم پوست نیز موثر بوده و آب آن برای نرم کردن پوست مفید است.

انتخاب طالبی

برای خرید یک طالبی خوب و رسیده، با کف دست به آن ضربه بزنید باید یک صدای تو خالی داشته باشد. وقتی آن را در دست می گیرید باید نسبت به اندازه‌اش سنگین به نظر برسد و هیچ نقطه له شدگی یا نرم شدگی نداشته باشد. پوست آن باید به رنگ کرم یا زرد مایل شده باشد( رنگ سبز پوست نشانه کال بودن آن است). محل اتصال آن به ساقه باید کمی نرم باشد و باقی مانده ساقه باید به راحتی کنده شود. یکی دیگر از نشانه‌های رسیده بودن طالبی بوی ملایم شیرینی است که از پوست آن به مشام می‌رسد.

احتیاط لازم در مصرف طالبی

کسانی که مرض قند دارند باید در خوردن طالبی جانب احتیاط را رعایت کنند یا آن را مصرف نکنند، هم‌چنین کسانی که ورم معده دارند، نباید در مصرف طالبی زیاده روی کنند.

طالبی میوه‌ای علیه آسم

اگر شما هم جزء آن دسته از افراد هستید که دوست دارید کالری هر ماده غذایی را بدانید باید گفت، هر یک فنجان طالبی دارای ۵۶ کالری انرژی است. این مقدار میوه دارای ۵ هزارو ۱۵۸ واحد ویتامین A است و ۵٫۶۷ میلی‌گرم ویتامین C دارد. این میوه منبع غذایی خوبی برای تامین پتاسیم نیز هست به این ترتیب که در هر یک فنجان از آن، ۴۹۴ میلی گرم از این ماده مغذی وجود دارد و مصرف این مقدار از آن ۱۰ تا ۲۰ درصد از نیاز روزانه افراد را به پتاسیم تامین می‌کند.

‌مطالعات نشان داده‌اند، بچه‌هایی که از آسم رنج می‌برند، در صورت استفاده‌از میوه‌هایی که ویتامین C بالایی دارند، کمتر دچار حملات تنفسی شده و کمتر سرفه می‌کنند. از این رو، استفاده از طالبی در میان وعده‌ها به علت وجود مقادیر بالایی از این ماده مغذی بسیار کمک‌کننده است. محققان عقیده دارند که خاصیت آنتی‌اکسیدانی ویتامین C خاصیت ضد التهابی نیز دارد و این خاصیت مانع از شدت یافتن علایم آسم در بیماران می شود.

به علاوه، آنتی اکسیدان‌های موجود در طالبی از بروز التهاب مزمن برونش‌ها نیز جلوگیری می‌کند، به همین دلیل مصرف روزانه آن برای بیمارانی که از مشکلات تنفسی رنج می‌برند، بسیار مفید شناخته شده است.

عینک خوراکی

این روزها تعداد کسانی که مجبور هستند از عینک‌های طبی استفاده کنند، بیشتر شده و مصرف مواد غذایی که موجب تقویتسیستم بینایی می‌شوند یکی از راه‌های پیشگیری‌کننده به حساب می‌آید. به این دلیل مصرف مواد غذایی که بتا کاروتن بالایی دارند بسیار موِثر است، زیرا این ترکیب ارزشمند در بدن به ویتامین A تبدیل می شود و به تبع آن ویتامین A نیز در بهبود عملکرد چشم‌ها موِثر است.

به علاوه، بتاکاروتن بالای طالبی، مانع بروز آب مروارید در سالمندان می‌شود. مطالعات نشان داده‌اند، افرادی که از طریق رژیم غذایی‌شان، هر روز بتاکاروتن کافی دریافت می‌کنند، کمتر به آب مروارید دچار می شوند. هر ساله بیش از یک میلیون انسان به این بیماری مبتلا شده ومحققان عقیده دارند که استفاده از مواد غذایی که بتاکاروتن بالایی دارند از بروز آن به‌طور‌جدی‌جلوگیری می‌کند.

جالب است بدانید که خوردن یک طالبی کوچک که دارای ۱۸۰ میلی گرم ویتامین C است، احتمال ابتلا به آب مروارید را به میزان یک سوم در افراد مستعد کاهش می‌دهد.

میوه‌ای در خدمت قلب

محققان معتقدند، میوه‌هایی که پتاسیم بالایی دارند نظیر طالبی، موز و پرتقال از بروز نارسایی قلبی جلوگیری کرده و در صورت بروز از شدت آن می‌کاهند، زیرا به عقیده آنها اغلب این بیماران روزانه چندین دارو مصرف می‌کنند که موجب دفع پتاسیم از بدنشان می‌شود و چون کمبود این ماده مغذی می‌تواند با حملات قلبی همراه باشد، خوردن مواد غذایی که منبع پتاسیم هستند، بسیار ضروری است.

از آنجایی که کلسترول، فشار خون و هموسیستیین بالا، زمینه‌ساز بروز بیماری‌های قلبی هستند، مصرف طالبی به دلیل دارا بودن مواد مغذی که برای کنترل این سه فاکتور مورد نیاز هستند، مفید بوده و در حفظ سلامت قلب موِثر شناخته شده است. مطالعات نشان داده‌اند، مصرف یک فنجان طالبی در روز به میزان ۲۵ درصد احتمال بروز فشار خون را کاهش می‌دهد‌.

به علاوه یک فنجان طالبی ۱۰۰ درصد از نیاز روزانه افراد را به ویتامین C تامین می‌کند و چون هر دو این فاکتورها برای کاهش فشار خون مورد نیاز هستند، از این رو، مانع بروز بیماری های قلبی می‌شود. در ضمن، یک طالبی متوسط ۵ گرم از ۲۵ گرم فیبر مورد نیاز بدن را فراهم می کند که موجب کاهش کلسترول بالای خون می‌شود، پس می‌توان دریافت که این میوه یکی از بهترین میوه‌ها برای حفظ سلامت قلب است.

همانطور که می‌دانید، هموسیستیین ترکیبی است که اگر در خون افزایش یابد، احتمال بروز بیماری‌های قلبی دو‌چندان می‌شود. مطالعات نشان داده‌اند، افرادی که ویتامین C، بتاکاروتن و اسید فولیک را در مقادیر مورد نیاز دریافت می کنند، سطح این ترکیب در خونشان پایین‌تر است. به طوری که خوردن مواد غذایی که منابع این مواد مغذی محسوب می‌شوند، در عرض ۴ هفته به میزان ۱۱ درصد سطح این فاکتور را کاهش داده است.

در ضمن ویتامین C بالایی که در طالبی وجود دارد به همراه بتاکاروتن، احتمال بروز سرطان هایی نظیر سرطان ریه، پستان، مثانه، روده بزرگ، معده و لوزالمعده را در افراد مستعد کاهش می‌دهد. این دو ماده مغذی با فعالیت آنتی‌اکسیدانی که دارند از فعالیت تخریبی رادیکال‌های آزاد جلوگیری کرده و مانع تشکیل غدد سرطانی می‌شوند.

طالبی، سر سفره

این میوه با گرم شدن هوا وارد بازار میوه می‌شود و معمولاً در وعده صبحانه، دسر و میان وعده‌ها از آن میل می‌کنند. به علاوه، می توان برحسب اندازه طالبی آن ‌را برش برش کرده یا آنکه به دو نیم تقسیم کرد و بعد از خارج کردن تخمه‌های آن، با کمی شکر و گلاب و حتی به صورت مخلوط شده با تکه‌های یخ به شکل یک نوشیدنی خنک مصرف کرد.

۲۶ تیر ۱۳۹۲ ۱۰:۱۳

نظرات بینندگان

نام را وارد کنید
تعداد کاراکتر باقیمانده: 500
نظر خود را وارد کنید